Joulukalenteri 7

6.12.2020
Leikkimökki
Seitsemäs joulusatu, jossa tehdään viljasta monenlaisia joulukoristeita ja Mauri Mustarastas löytää parvekkeelta ihmeellisen laatikon.

”Vilja on ihmeellinen asia”, Fammu sanoo. ”Olet varmaankin nähnyt viljapeltoja kesällä. Aluksi ne ovat heleän vihreitä, kun mullasta kasvaa keväällä oraita. Syksyllä ne ovat ihanan kullankeltaisia, kun vilja on kypsää. Jyvistä jauhetaan myllyssä jauhoja.”

”Me linnut syömme jyviä, ne ovat ihania”, sanoo Mauri.

”Hiiretkin syövät niitä ja päästäiset pellolla”, Helmi Hiirikeiju jatkaa.

”Kylläpä te tiedätte paljon viljasta”, sanoo Fammu. ”Tiedättekö, että viljoja on erilaisia? On ruista, ohraa, vehnää ja kauraa. Rukiista ja ohrasta tehdään leipää, kaurasta kaurapuuroa ja vehnästä pullaa ja lettuja. Mutta viljasta tehdään muutakin kuin ruokaa. Tänään me teemme ruisviljan oljesta joulukoristeita.”

”Tehdäänkö oljesta kukkia?” Sipi Sinisiipi kysyy.

”Oljista voi tehdä kukkia, tähtiä, olkipukkeja, joulukransseja, koristenauhoja, kortteja ja himmeleitä. Tässä kuvassa on olkikranssi, jonka minä tein yli viisikymmentä vuotta sitten ja se on vielä aivan hyvässä kunnossa. Siinä on koristeena kauran tähkä. Kranssi ripustetaan joka joulu seinälle”, Fammu kertoo.

”Minä ratsastan olkipukilla”, Tiina Tonttutyttönen huutaa.

”Tuota isoa pukkia ei olekaan tehty oljista, vaan järvikaislasta. Meillä on pieniä olkipukkeja ja niitä me voimme tehdä lisää vielä ennen joulua.”

"Tänään me teemme himmelin. Himmeli on kuin oljista tehty kultakruunu, joka ripustetaan kattoon välkehtimään”, Fammu kertoo. ”Siihen ei tarvita muuta kuin olkia, lankaa ja sakset.”

Ensin tehdään himmelin peruskuvio. Lanka pujotetaan neulalla olkien läpi ja solmitaan yhteen tällaiseksi kuvioksi:

Sitten se solmitaan yhteen tällä tavalla. Himmelin peruskuvio on valmis.

Kun siihen lisätään kuvioita, voidaan tehdä vaikka kuinka suuria ja erimuotoisia himmeleitä.

Himmelin teko on kuitenkin aika hidasta ja tarkkaa työtä.

”Tänään minä en jaksa enempää, jatketaan myöhemmin”, sanoo Fammu.

Mauri tulee sisään kovin kiihdyksissään: ”Minä löysin jonkun kummallisen mustan laatikon parvekkeen vitriinistä. Mitähän siellä voi olla?”

”Ahaa, minäpä taidan tietää”, Fammu sanoo”.

Parvekkeella Mauri näyttää tohkeissaan mustaan muoviin käärittyä laatikkoa.

Fammu nostaa pois mustan muovin ja harmaan huovan. Niiden alla on puinen laatikko. Sen sisällä on jotain kummallista.

”Hyvä, että muistutit, Mauri. Voi olla, että me löydämme täältä ratkaisun Sipi Sinisiiven ongelmaan”, Fammu hymyilee salaperäisesti.

 

Mitähän laatikosta löytyy? Voiko siellä pimeässä ja kylmässä olla kukkia? Siitä me saamme lisää tietoa seuraavassa joulusadussa huomenna.

Kirjoituksen avainsanat

Arkisto

Avainsanoja

Uutiskirje

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

© Uneksimo 2020. Kaikki oikeudet pidetään.