Joulukalenteri 3

2.12.2020
Leikkimökki
Joulukuun kolmas satu, jossa tehdään kuusenhakuretki ja tavataan metsän eläimiä, kohdataan odottamaton vieras sekä pohditaan vastauksia hankaliin kysymyksiin.

Tänään on joulukuun kolmas päivä. Ulkona on pimeää ja harmaata.

”Me tarvitsemme joulun odotusta varten pienen kuusen valaisemaan tätä kaamosta”, sanoo Fammu. ”Voisimme tehdä retken metsään ja etsiä sopivan näreen ulko-oven viereen. Ketkä haluavat tulla mukaan?”

”Minä tulen, minä tulen!” huutaa Muhku. ”Minä vainuan hyvän kuusen”.

”Voi Muhku, metsä on täynnä kuusia ja kuusen tuoksua, mutta toki tulet mukaan. Tuletko sinä, Misse?”

”Minä taidan jäädä kotiin, täällä on niin mukavan lämmintä.”Misse venyttelee raukeasti kissojen tapaan. ”Minä voin leikkiä Sipin kanssa.” Missestä on mukavaa yrittää tavoittaa tassullaan Sipiä, kun se lepattelee sinne ja tänne.

”Älä vain kiusaa Sipiä, sehän on pikkuinen perhonen”, varoittelee Fammu.

”Ei Misse saa minua kiinni, minä osaan väistää nopeasti”, Sipi nauraa helisee. ”Mutta enkö minä pääsekään mukaan metsään?”

”Siellä on niin kylmä, että sinä kyllä paleltuisit. Jääkää te tänne kotiin.”

Täytyy laittaa saappaat jalkaan. Juhani hakee varastosta kirveen kuusen katkaisua varten ja sitten taivalletaan yhdessä kohti sammaleista, kivikkoista metsärinnettä.

Metsässä on kaunista: harmaata jäkälää, sametinvihreää sammalta, kiiltäviä puolukanvarpuja ja paljon käpyjä. Fammu kerää niitä koriin joulukoristelua varten.

Kuusia on vaikka kuinka paljon, valinta on tosi vaikeaa.

”Otetaanko tämä?” Fammu ehdottaa, mutta silloin jostain kuuluu iloinen ääni: ”Tämä on hyvä, tämä on paras!” Ja siellä kuusen latvassa keikkuu Helmi Hiirikeiju. Mistähän se putkahti mukaan?

Ehkä se piiloutui Fammun anorakin taskuun. ”Ohhoh, täällä taskussahan taitaa olla myös Tiina Tonttutyttönen, olikos teillä yhteinen juoni tulla mukaan salamatkustajina?”

Helmi ja Tiina kikattavat, mutta sitten Tiina ehdottaa toista kuusta: ”Tämä on niin hieno ja vihreä.”

Juhani on jo ottanut kirveen esiin ja katkaisee kuusen.

Muhku juoksee paikalle ja kertoo innoissaan: ”Minä olen löytänyt metsästä eläinkavereita. Minä kerroin heille Sipi Sinisiiven huolesta, kun kukkia ei löydy. Me juttelimme siitä, miksi kaikki kuolee ja tulee niin kylmä. Tulkaa mukaan Kuusimajalle, siellä pidetään kokous.”

He marssivat jonossa polkua pitkin, mutta matkalla odottaakin ihan uskomaton yllätys ja Fammu hieraisee silmiään: ”Ei voi olla totta! Eihän tässä metsässä asu jääkarhuja.” Lumisella mättäällä polun vieressä istuu oikea jääkarhu.

”Miten ihmeessä sinä olet tänne joutunut?” Fammu kysyy.

”Minä tulen Huippuvuorilta. Me jääkarhut olemme kovin huolissamme siitä, että jää on alkanut sulaa. Me emme tule toimeen ilman jäätä. Minut lähetettiin tiedustelemaan, mistä tämä lämpö oikein tulee.”

”Hassua, me olemme menossa eläinten kokoukseen. Siellä mietitään, mistä kylmyys johtuu. Tule mukaan.”

Kuusien, kivien ja sammalmättäiden takaa kuuluu rasahtelua ja tassutusta, mutta ketään ei näy. Sitten Muhku äkkää Ilveksen korkealla kallion päällä.

”Tule mukaan!” he huikkaavat ilvekselle, ”olemme menossa eläinten kokoukseen.

Kuusimajassa kaikki tutustuvat toisiinsa ja juttelevat rattoisasti, mutta metsässä alkaa jo hämärtää.

”Päivät ovat kaamosaikaan kovin lyhyitä. Meidän täytyy varmaan lähteä kotia kohti ennen pimeää”, Fammu kiirehtii.

”Me ehdimme tehdä listan käsiteltävistä asioista”, sanoo jääkarhu.

Kysymyksiä on kolme:

1.    Mistä löydetään Sipi Sinisiivelle sopiva, tuoksuva kukka?

2.    Miksi kaikki kuolee ja tulee kylmä?

3.    Miksi jäätikkö sulaa ja tulee lämmin?

Fammu hoputtaa: ”Nuo ovat aika vaikeita asioita. Tulkaa kaikki mukaan, jatketaan juttelua kotona. Teillä on varmaankin jo nälkä.”

Osaatko sinä vastata noihin kysymyksiin? Eläimet jatkavat vastausten etsimistä seuraavassa sadussa. Löytävätköhän he yhdessä hyviä ratkaisuja näihin kysymyksiin? Ehkä siitä kerrotaan lisää huomenna.

Kirjoituksen avainsanat

Arkisto

Avainsanoja

Uutiskirje

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

© Uneksimo 2020. Kaikki oikeudet pidetään.