Joulukalenteri 2

1.12.2020
Leikkimökki
Joulukuun toinen satu, jossa Fammu etsii tietoja myöhästyneistä perhosista ja kaikki tekevät yhdessä joulukortteja. 

Viime kerralla Fammu, Muhku ja Misse tapasivat pienen perhosen. Sipi Sinisiipi tuli sisälle etsimään kukkaa, kun ulkona kylmässä kaikki kukat olivat kuolleet. Tällä kerralla tehdään yhdessä joulukortteja.

Fammua kuitenkin huolettaa se, ettei Sipi Sinisiipi ehtinyt löytää kukkaa kesällä. Fammu on kirjastotäti ja siksi hän etsii mielellään tietoja kirjoista.

”Minä muistelen, että tanskalainen satusetä Hans Christian Andersen kirjoitti tällaisesta tapauksesta”, sanoo Fammu. ”Pieni perhonen ei koko kesänä huolinut yhtään kukkaa ja lopulta kaikki olivat kuolleet ja perhonen jäi kokonaan ilman.”

”Se oli ihan eri asia”, puolustautuu Sipi Sinisiipi. ”Minun isotätini kertoi siitä sadusta. Satukirja oli avoinna puutarhan pöydällä ja siinä oli tuo tapaus. Mutta kun minä synnyin, kaikki kukat olivat jo kuolleet. Kyllä minä olisin huolinut kukan.”

”Sitten täytyy etsiä lisää tietoa”, sanoo Fammu. Ja kirjahyllystä löytyykin Perhoskirja:

Kansiaukeamalla on paljon erilaisia perhosia. Siellä on suuria ja upeita perhosia, kuten ritariperhonen, apolloperhonen tai amiraali. Siellä on surullisia ja tummia perhosia, kuten suruvaippa ja iloisen värisiä perhosia, kuten sitruunaperhonen tai auroraperhonen.

Siellä on myös sinisiipi ja Fammu etsii vielä lisää tietoa niistä.

”Tässä on paatsamasinisiipi”, sanoo Sipi hiukan ylpeyttä äänessään. ”Se tarkoittaa minun sukulaisiani”.

”Tässä tosiaan kerrotaan, että pieni osa paatsamasinisiipiä kuoriutuu vasta myöhään”, lukee Fammu. ”Kun ilmasto tulee lämpimämmiksi, kaikki eivät aina ehdi löytää kukkaa.”

”Täällä lukee myös, että juuri paatsamasinisiivet on äänestetty Suomen kansallisperhosiksi. Sehän on hienoa, Sipi."

”Niin”, sanoo Sipi ja se punastuisi, jos se ei olisi niin sininen. ”Ihmiset eivät äänestäneet niitä suuria ja hienoja perhosia, vaan meitä.”

”Te olette hyvin kauniita ja ihanan sinisiä”, sanoo Fammu, ”mutta miten me voisimme auttaa sinua? Löytyisiköhän tietokoneelta jotain tästä asiasta?”

Fammu guuglaa sanoilla myöhäinen perhonen, mutta mitään ei löydy. Sitten kokeillaan ruotsiksi, mutta sekään ei auta. Lopulta sanoilla butterfly too late löytyy juttu. Siellä kuitenkin sanotaan, ettei liian myöhäisiä perhosia kannata peitellä yöksi eikä lähettää laivalla lämpimiin maihin talveksi. Ainoa neuvo on, ettei myöhästyneitä perhosia voi mitenkään auttaa. Antaa niiden vain olla.

”Voi että”, sanoo Misse, ”me eihän noin voi tehdä, tietysti täytyy auttaa, jos joku on hädässä. Me autamme sinua Sipi”.

”Ei ketään voi jättää oman onnensa nojaan. Kyllä me keksimme jotain”, lohduttaa Muhkukin.

”Mutta nyt me teemme joulukortteja”, sanoo Fammu, ”on hyvä tehdä ne ajoissa, niin posti ehtii kuljettaa ne perille. Mummoja ja vaareja ilahduttavat kaikkein eniten itse tehdyt jutut”.

Ensin leikataan kartongista kuusi ja liimataan se korttiin. Sitten siihen liimataan revittyjä koristeita ja kuusen takaa kurkistaa tonttulakki.

”Aina ei tarvita edes saksia”, sanoo Fammu. ”Me voimme repiä valkoisesta paperista lumiukon palloja ja liimata ne sitten paperille. Se näyttää ihan lumelta. ”

 

”Sitten piirretään silmät, nenä ja suu tusseilla. Ja lopuksi leikataan lumiukolle tonttulakki. Hupsista, se meni vinoon, mutta ei se haittaa!”

”Tee vielä minulle kukka”, pyytää Sipi. Fammu repii kukalle terälehdet ja keskelle mykerön. Vielä tarvitaan varsi ja lehti ja sitten voidaan värittää ne vihreiksi. Sipi Sinisiipi lennähtää iloisena kukkaan.

Mutta eihän tässä kukassa ole tuoksua eikä mettä”, huokaaSipi surullisena.

Löydämmeköhän me Sipille oikean tuoksuvan kukan seuraavassa sadussa huomenna?

Kirjoituksen avainsanat

Arkisto

Avainsanoja

Uutiskirje

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

© Uneksimo 2020. Kaikki oikeudet pidetään.