Joulukalenteri 12

11.12.2020
Leikkimökki
Kahdestoista joulusatu, jossa tonttuilemme, löydämme pienen postilaatikon ja opimme, miksi lumiukon ei kannata mennä saunaan.

 

Muistatko, että eilisessä joulusadussa lattian rajaan oli ilmestynyt pikkuinen ovi. Ovessa on hyvin kaunis kuusenhavuista tehty joulukranssi, jossa on kiinni pieni messinkikello. Fammu koputtaa taas varovasti ovelle ja sitten kaikki kuuntelevat. Sisältä ei kuulu mitään ja ovi pysyy tiukasti kiinni.

”Hei katsokaa”, huutaa Tiina Tonttutyttönen, ”oven viereen on tullut postilaatikko!”

Tosiaan, oven vieressä on pieni sievä punainen postilaatikko.

”Mitä siinä lukee?” kysyy Mauri Mustarastas.

”Tässä lukee TONTTU”, vastaa Fammu. ”Siellä siis asuu tonttu, mutta miksi hän ei tule avaamaan?”

”Ehkä hänellä on muutto kesken”, sanoo Mauri, jolla on kokemusta lintujen muutosta. ”Muutossa on aina paljon tekemistä.”

”On joka tapauksessa hauskaa saada tänne ihan uusi tonttukaveri”, sanoo Tiina. ”Mutta onpa hän kovin pieni, jos mahtuu tuosta ovesta. Minähän olen myös tonttu, hiiritonttu, enkä minä kyllä mahtuisi.”

”Ägdäbuuda”, jokeltaa Pikkuinen. Hän ei vielä osaa puhua, mutta me ymmärrämme, että hän on löytänyt jonkun tärkeän jutun.

”Hei, Pikkuinen on huomannut, että postilaatikossa on aukko, kun luukkua nostaa. Sinne voi laittaa kirjeitä. Minä taidan kirjoittaa uudelle tontulle Tervetuloa -viestin. Siitä hän varmaan ilahtuu”, sanoo Tiina.

”Erinomainen ajatus”, sanoo Fammu. ”Tonttuja on tosiaan monenlaisia ja monen kokoisia. On hyvin kiinnostavaa tutustua tähän uuteen ystäväämme sitten kun hän ilmaantuu esiin. Sillä aikaa me voisimme vähän opiskella tonttuasioita”, sanoo Fammu, joka rakastaa opiskelua yli kaiken.

”Minulla on kirjahyllyssä hyviä tonttukirjoja. Tässä kirjassa kerrotaan erilaisista tontuista. Kodeissa ja taloissa on omia kotitonttuja, jotka pitävät kodista huolta. Niitä pitää kohdella ystävällisesti, niin koti pysyy hyvässä kunnossa."

Tässä kirjassa on paljon tietoja tontuista.

”Hei, siinä on neitoperhonen!” huutaa Sipi Sinisiipi, joka on uteliaana lennähtänyt hyasinttien luota katselemaan kuvia.

Metsässä asuu tonttuja, jotka auttavat eläimiä, kun ne ovat pulassa. Tässä kuvassa tonttumuori antaa emostaan eksyneelle jäniksenpojalle maitoa tuttipullosta.

Kuva Rien Poortoliet teoksesta Wil Huygen: Suuri tonttukirja, WSOY 1978.

Tässä tonttuvaari kaivelee linnuille taskustaan jyviä syötäväksi.

Kuva Rien Poortoliet teoksesta Wil Huygen: Suuri tonttukirja, WSOY 1978.

Puutarhoissa asuu puutarhatonttuja, jotka pitävät huolta puutarhasta ja hoitavat kasveja. Ne muuttavat talveksi asumaan leikkimökkiin.

Ja sitten ovat saunatontut, jotka huolehtivat saunasta. Fammun saunassa on kolme saunatonttua: Valtteri, Petteri ja Iivari.

”Mikä on sauna? Minä haluan nähdä saunan!” huutaa lumiukkotonttu ja hupsis, hän on jo ehtinyt Muhkun ja Missen kanssa ylälauteille saunaan.

”Kuulehan lumiukko, sinun ei ole kovin viisasta olla täällä pitkään”, sanoo Iivari.

”Me rupeamme juuri lämmittämään saunaa”, lisää Valtteri.

”Mikätämäon, mikätämäon?” pulputtaa innostunut lumiukko ja hyppää kiukaan kaiteelle.

”Se on kiuas ja kun saunaa lämmitetään siitä tulee tulikuuma”,varoittaa Petteri. ”Nyt lumiukko pian pois. Muut voivat tulla saunaan sitten kun se on lämmitetty.”

Tiedätkö sinä, miksi sauna on lumiukolle vaarallinen juttu?

Petteri, Iivari ja Valtteri arvioivat kiukaan lämpöä.

”Nyt sauna alkaa olla sopivan lämmin saunojille”, toteavat saunatontut. Fammu, Juhani ja kaverit pääsevät kylpemään.

”Joulutontut ovatkin sitten ihan oma lajinsa”, toteaa Fammu loikoessaan lauteilla.

 

Alkaakohan joulutonttuja näkyä, kun joulu on jo ihan lähellä?

Kirjoituksen avainsanat

Arkisto

Avainsanoja

Uutiskirje

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

© Uneksimo 2020. Kaikki oikeudet pidetään.