Joulukalenteri 1

30.11.2020
Leikkimökki
Joulukuun ensimmäinen satu, jossa Fammu, Misse ja Muhku tekevät joulupaketteja, etsivät silmälaseja ja tutustuvat pieneen palelevaan perhoseen.

 

”Tänään on joulukuun ensimmäinen päivä ja me teemme joulupaketteja”, sanoo Fammu, ”Sitä varten me tarvitsemme paperia, sakset, liimaa ja nauhaa.”

Muhku on arvonsa tunteva ja vakavahenkinen koira. Se kantaa huolellisesti pöydälle paperikääröjä. Missestä on hauska leikkiä nauhoilla ja niinpä se sotkeutuu niihin ihan tykkänään.

”Kylläpä on kauniita joulupapereita”, sanoo Fammu. ”Ihan tavallisesta ruskeasta käärepaperistakin saa kyllä koristelemalla kauniita paketteja.”

”Ihan ensiksi minun täytyy kuitenkin löytää silmälasini. Mihin ihmeeseen minä ne laitoinkaan? Enhän minä näe mitään ilman niitä.”

Fammu etsii silmälaseja uunista, mutta kuinka ollakaan, se on ihan tyhjä. Sitten kukkaruukusta, mutta ei sielläkään ole silmälaseja, vain traakkipuu ja lankaköynnös.

”Misse ja Muhku, tulkaa auttamaan!” pyytää Fammu, ”Enhän minä voi tehdä paketteja ilman silmälaseja.”

”Athsii”, aivastaa Muhku, ”Mitä minä sain kuonooni? Atshii, atshuu.”

”Voi Muhku, et kai sinä vilustunut?” Fammu huolestuu. ”Pitääkö lähteä lääkäriin? Anna kun minä kokeilen, onko kirsusi kuuma?”

Tiedätkö, että siinä, missä ihmisillä on nenä ja sieraimet, koirilla on kirsu. Jos koiralla on kuumetta, kirsu on kuuma ja kuiva. Kun se on terve, kirsu on kylmä ja kostea.

”En minä ole sairas”, sanoo Muhku. ”Joku ötökkä kutitti minun kuonoani”

”Voi anteeksi, minä se vain olen”, kuuluu silloin jostakin pieni heleä ääni.

Ja tarkemmin katsoen Muhkun pään päällä näkyykin pikkuinen sininen perhonen.

”Kuka sinä olet?” Fammu kysyy.

”Voi anteeksi, unohdin esittäytyä. Minä olen Sipi Sinisiipi, tarkemmin sanottuna paatsamasinisiipi”, esittäytyy Sipi, sillä se on hyvin kasvatettu perhonen.

”Miten sinä tänne pääsit?” kysyy Muhku. Se on vahtikoira ja onhan se vähän noloa, jos joku tulee sisään noin vain huomaamatta.

”Minä lennähdin tuolta puutarhan ovesta. Minua paleli kovasti, kun ulkona on niin kylmä, ja täällä on lämmin. Minä yritin etsiä kukkaa, mutta ne ovat kaikki kuolleet”.

”Voisitkohan sinä, Sipi, auttaa minua löytämään silmälasini?” pyytää Fammu. ”Olen etsinyt joka paikasta, mutta eivät ne olleet lankakorissa eivätkä kirjahyllyssäkään.”

Silloin Sipi alkaa lentää lepatella ylös alas, ylös alas ja on tikahtumaisillaan naurusta. Se kuulostaa pienten tiukujen helinältä.

”Mutta Fammu, sinullahan on silmälasit nenälläsi!” Ja Sipiä naurattaa yhä enemmän. Ja toden totta, siinähän ne silmälasit keikkuvat Fammun nenällä. Muhku ja Misse nauravat ihan katketakseen.

”Voi minua pöhköhöpsyä”, sanoo Fammu, ”no nyt kaikki sitten kiireesti tekemään paketteja.”

Pöytä on jo täynnä kauniita joulupaketteja. ”Nyt tehdään vielä hauska paketti ihan tavallisesta ruskeasta laatikosta”, sanoo Fammu.

Ensin leikataan ympyrä valkoisesta pahvista. Sitten kaksi mustaa pientä pyörylää. Ja kaksi punaista pyörylää. Niistä liimataan nallen kuono, silmät ja posket.

Vielä tarvitaan korvat. Sitten piirretään kuono ja suu. Laitetaan lahjat paketin sisään. Ja paketti pysyy kiinni, kun sen ympärille sidotaan punainen vyö. Nyt sen voi lähettää Tukholmaan.

”Ihan arkisista tavaroista ja materiaaleista saa vaikka mitä”,sanoo Fammu. ”Voi myös leikata koristeita joulupaperien kuvista. Kun minä olin pikkuinen tyttö, me kaikki lapset saimme jouluna yhden joululahjan. Jokaisella oli oma joulupaperi. Kun lahja avattiin, paperi oiottiin ja viikattiin odottamaan seuraavaa joulua. Minun joulupaperissani oli vihreällä pohjalla lumisia kuusia ja pieniä enkeleitä. Joka joulu odotin kovasti sitä, että saisin taas nähdä sen ihanan paperin ja avata sieltä esiin joululahjani.”

”Minä haluaisin löytää jouluksi vain oman pienen kukan”, kuiskaa Sipi Sinisiipi surullisena.

”Me voimme auttaa sinua etsimisessä”, lupaavat Fammu, Muhku ja Misse.

Löytävätköhän he pikku perhoselle kukan? Siitä kerrotaan seuraavissa joulusaduissa.

Kirjoituksen avainsanat

Arkisto

Avainsanoja

Uutiskirje

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

© Uneksimo 2020. Kaikki oikeudet pidetään.