Ilmastonmuutos lastenkirjoissa

6.10.2020
Kirjat

Ympäristön ja luonnonsuojelun teemat eivät ole lastenkirjoissa uusia. Rooman klubin vuonna 1972 ilmestynyt Kasvun rajat toi ympäristöhuolen yleiseen keskusteluun. Sen jälkeen luonnonsuojelu sai uusia painotuksia myös lastenkirjoissa. Valtavirraksi nämä aiheet eivät tuolloin kuitenkaan yltäneet. Lapsille suunnattuja luontokirjoja on toki ilmestynyt tasaiseen tahtiin eri vuosikymmenillä. Nostan tässä näistä esiin joitakin eri tyyppisiä kirjoja. Loppuun olen koonnut pienen luettelon ilmasto- ja ympäristöaiheisista lastenkirjoista. Vanhimmat ovat siis jo 1970-luvulta, mutta vasta kymmenisen vuotta kustantajat ovat kokeneet aiheen keskeiseksi myös lastenkirjoissa.

Esimerkkinä 1970-luvun kirjoista voidaan mainita Leena Krohnin palkittu satukirja Vihreä vallankumous (Tammi 1970), josta tuli klassikko paljolti Inari Krohnin värikkään ja raikkaan kuvituksen ansiosta. Kirja kertoo "jossakin tällä tähdellä" sijaitsevasta Riioraan kaupungista, jossa keskuspuistoa uhkaa pysäköintitalon ja autotehtaan rakentaminen. Lastenkirjojen klassisen rakenteen mukaisesti rohkeat lapset pelastavat puiston talouskasvusta haaveilevien kaupunginvaltuutettujen kynsistä. (Jotain tuttua tässä on - tarina ei taida ollakaan satua!) Nykyisin varsin viattomalta tuntuva kirja herätti aikanaan myös vihapuhetta, koska sitä pidettiin lasten altistamisena poliittiselle aivopesulle. Kirjasta on otettu uusintapainos vuonna 2020.

Vihreän vallankumouksen huikean värikäs keskiaukeama:

Saman tarinan muunnelma toistuu Zoë Tuckerin ja Zoe Persicon upeasti kuvitetussa uutuuskirjassa Rohkea tyttö ja jättiläiset (suom. Tuulia-Maria Rauta, Lasten Keskus 2020), jossa jättiläiset tuhoavat metsää rakentaessaan aina vain suurempia ja suurempia tehtaita ja taloja. Pieni Greta -tyttö päättää panna hanttiin ja onnistuu julisteineen kokoamaan vähitellen muut lapset mukaansa. Joukkovoiman avulla he pakottavat jättiläiset neuvottelupöytään ja lopputulos on onnellinen. Tarinan esikuvan tunnistaa helposti ruotsalaiseksi ympäristöaktivisti Greta Thunbergiksi. Sadunomaisuus ja onnistunut kuvitus pelastavat sen dokumentaarisuuden saarnaavuudelta, mihin monet muut Thunbergista kertovat lasten- ja nuortenkirjat sortuvat (esim. Valentina Camerini Gretan tarina, suom. Taru Nyström, Into 2019). Jättiläisten haamumainen hahmottomuus osuu hyvin globaalin todellisuuden ylikansallisten yritysten kasvottomaan valtaan. Satumaisuus kirkastaa parhaiten vakavan ydinajatuksen lapsiyleisön tavoitettavaksi.

Riemastuttavin löytö lasten ilmastokirjojen joukossa on ehdottomasti Mato Valtosen kirjoittama Jääkarhu Patrick; Operaatio tassunjälki (Kuvat ja toteutus Pata Degerman, Tommi Juusela ja Timo Tammisto, graafinen suunnittelu ja piirrokset Lasse Kosonen, Otava 2020). Kirjassa kerrotaan eläinten yrityksestä päästä selville siitä, mitä on muovi ja muoviroska. Mukana ovat ihmisten maailmasta tutut toisten syyllistämiset ja valeuutiset sekä lopulta yhteinen ponnistus asian ratkaisemiseksi. Kuvitus on toteutettu lastenkirjoista poikkeavasti herkullisin ja osuvin valokuvin. Mukana on myös hauskoja pieniä tietovisoja. Sanomalehti Puffingtonin Postin uutisissa on lisäkertomuksia tilanteesta. Yliveto on kuitenkin mehevä ja elämänmakuinen tarina, jossa seikkailevat jääkarhu Patrick, Harry-mursu, Tuutti-mursu, napakettu Katya, Cricke-hylje kylpyläparatiiseineen, kuningaspingviini Pin-Queen - ja tietysti Roskapeikko, jota autetaan operaatio Tassunjäljellä. Kirja on riemastuttava ja oppi menee varmasti perille. Tämä on suosikkini, joka päätyy useammankin lapsenlapsen lahjapakettiin!

Maantieteilijä Laura Ertimon ja graafikko Satu Konttisen kirja Lumotun maan kartasto; Tarinoita muuttuvalta planeetalta (S&S 2020) vie lukijan kiehtoviin äärettömiin ulottuvuuksiin. Maapalloamme ja sen muutoksia tarkastellaan kymmenen eri kartan avulla: avaruuden valtamerten syvyyksien, mytologian, tarinoiden, ikuisiksi ajoiksi kadonneiden jälkien, evoluution ja kätkettyjen aarteiden näkökulmista. Tuloksena on kuvituksen taitavasti tukema mielteiden ja ajatusten avaruus. Kehyskertomuksena on lentomatka Tyynen meren yllä vuonna 1937 kadonneen lentäjäsankari Amelia Earhartin seurassa.

Kauneudellaan vetoava kirja on Pirjo Havian Meren maha on kipeä (Kuvittanut Viktor Amoussou, Lasten Keskus 2020). Tietosadussa käsitellään luonnonvaraisten eläinten selviytymistä muovin ja muiden jätteiden kuormittaessa ympäristöä. Merikilpikonnien seikkailua elävöittää länsiafrikkalaista käsityötaidetta edustava batiikkikuvitus. Mukana on afrikkalaista perinnettä ja lauluja (Maco Oey ja Jaakko Löytty).

Katja Lahden kirjassa Pikkis ja talvensiemenet (Kuvittanut Annukka Palmén, Lasten Keskus 2020) talvi ei tule ollenkaan. Kuulampi ei jäädy ja karhut eivät pääse talviunille. Tämä hermostuttaa metsän asukkaita ja Pikkistä, joka ystävänsä Kirpan kanssa löytää kummallisia heliseviä velkoisia palleroita. Ne ovat itämättä jääneitä talvensiemeniä. Mörököllit lähtevät vaaralliseen seikkailuun ratkaistakseen ongelman. Yhdessä matkataan rohkeasti kohti lumiväkeä ja Hankitunturia. Löytyykö sieltä apu? Kirjan syventyy ilmastonmuutokseen perinteisen sadunomaisesti.

Laura Merzin kuvittamassa ja Aino Järvisen sanoittamassa kirjassa Otusten joukossa (Etana Editions 2019) tarkastellaan otusten elinehtoja ja -tapoja erilaisissa ekologisissa ympäristöissä. Teoksen visuaalinen toteutus on viehättävä. Laura Merz onnistuu upeasti vangitsemaan vahvasti tyyliteltyihin kuviin otusten olennaiset ominaisuudet. Aino Järvisen lyyriset, filosofiset tekstit tukevat kuvia ja herättävät kysymyksiä planeettamme eri lajien oikeudenmukaisesta yhteiselosta.  

Monien lasten rakastamassa Timo Parvelan Ella ja kaverit -sarjassa ollaan tällä kertaan yhdessä koko luokan ja opettajan kanssa hiilijalanjäljillä. Luokka pelastaa maailmaa kolmen iloisen kertomuksen avulla. Ella ja Kaverit hiilijalanjäljillä (Tammi 2020).

Ilmasto- ja ympäristöaiheisia lasten ja nuortenkirjoja:

Annila, Silja & Uusitalo Kaisa: Tekoja nyt! Maailmanpelastajan käsikirja. Otava 2020.

Bondenstam, Linda: Elämäni pohjalla, yksinäisen aksolotlin tarina. Suom. Maarit Hlmesarka. Teos & Förlaget 2020.

Camerini, Valentina & Carratello, Veronika: Gretan tarina. Et ole koskaan liian pieni tekemään suuria asioita. Suom. Tary Nyström. Into 2019.

Ertimo, Laura & Konttinen, Satu: Ihme ilmat! Miksi ilmasto muuttuu. Into 2019.

Ertimo, Laura & Konttinen, Satu: Lumotun maan kartasto. Tarinoita muuttuvalta planeetalta. S & S 2020.

Korolainen, Tuula & Palin, Merja: Sara ja kadonneet sateet. Karisto 2020.

Havia, Pirjo & Amoussou, Viktor: Meren maha on kipeä. Lasten Keskus 2020.

Hoffman, Mary & Asquith, Ros: Meidän ja muiden vihreä kirja. Suom. Maisa Tonteri. Lasten Keskus 2015.

Joutsen, Britta-Lisa: Saaressa kasvaa omenapuu. WSOY 1972.

Korolainen, Tuula & Palin, Merja: Sara ja kadonneet sateet. Karisto 2020.

Krohn, Leena & Krohn, Inari: Vihreä vallankumous. Tammi 1970, uusintapainos 2020.

Lahti, Katja & Palmén, Annukka: Pikkis ja talvensiemenet. Lasten Keskus 2020.

Merz, Laura & Järvinen, Aino: Otusten joukossa. Etana Editions 2019.

Murphy, Glenn: Ilmastonmuutos. Mitä minä voin tehdä? Suom. Tarja Rouhiainen. Tammi 2008.

Mäkitalo, Janne & Ruohonen, Hannamari: Digiekomopo. Myllylahti 2028.

Nygård, Tiina & Nygård, Marjo: Hulivili ja oikkuileva ilmasto. Mäkelä 2020.

Pelttari, Mikko & Kunnas, Jenna: Näkymätön myrsky. Otava 2020.

Tucker, Zoë & Persico, Zoe: Rohkea tyttö ja jättiläiset; Greta Thunbergin innoittama satu maapallon pelastamisesta. Suom. Tuuli-Maria Rauta. Lasten Keskus 2020.

Valtonen, Mato, Degerman, Pata, Juusela, Tommi & Tammisto, Timo: Jääkarhu Patrick. Operaatio Tassunjälki. Otava 2020.

Winter, Janette: Kotimme on tulessa. Greta Thunbergin ilmastokapina. Suom. Sanna Niemi. Karisto 2020.

Artikkeleita ympäristö- ja ilmastoaiheisista lastenkirjoista:

Rönkä, Mia: Kotimme on tulessa: Ympäristöaiheet ovat jo valtavirtaa myös lastenkirjoissa. Onnimanni 3/2020 s. 4-8. Lastenkirjainstituutti.

Loivamaa, Ismo: Lastenkirjojen vihreä vallankumous. Lastensuojelun Keskusliiton kuukausijulkaisu 10.8.2020. https://lapsenmaailma.fi/palstat/kuukauden-kirjat.

Loivamaa, Ismo: Lapset pelastavat planeetan. Lastensuojelun Keskusliiton kuukausijulkaisu 3.9.2020. https://lapsenmaailma.fi/palstat/kuukauden-kirjat.

Kirjoituksen avainsanat

Arkisto

Avainsanoja

Uutiskirje

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

© Uneksimo 2020. Kaikki oikeudet pidetään.